ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ - Η πιο γλυκιά «ασθένεια»

2015-11-13 12:34

Εύκολα θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος, γιατί ασθένεια. Το ίδιο εύκολα κάποιος άλλος που διαβάζει τον τίτλο θα μπορούσε να ρωτήσει, γιατί γλυκιά. Δύο λέξεις που δεν θα μπορούσαν να βρεθούν πιθανόν στην ίδια πρόταση, πόσο μάλιστα η μία να χαρακτηρίζει την άλλη. Χρησιμοποιήσαμε τις δύο αυτές λέξεις για να δείξουμε τα δύο άκρα πάνω στα οποία ταλαντεύεται το συναίσθημα του έρωτα και της αγάπης.

     Αρχικά πρέπει να πούμε ότι έρωτας και αγάπη δεν είναι δύο όμοια πράγματα αλλά τελείως διαφορετικά με μόνο κοινό τους χαρακτηριστικό το γεγονός ότι εμφανίζονται μέσα στο πλαίσιο του γενικού ερωτικού συναισθήματος που εμφανίζει ένας άντρας για μια γυναίκα και το αντίστροφο. Επίσης πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για την αγάπη που εμφανίζεται ανάμεσα στα ζευγάρια και όχι για οποιαδήποτε άλλη μορφή της (φιλική, μητρική κ.α.).

     Πώς γεννάται το συναίσθημα του έρωτα και της αγάπης; Το μόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσουν όλα είναι ένα βλέμμα. Μια ματιά και μια ομιλία είναι ικανά για να καταλάβει ένα άτομο εάν είναι ερωτευμένο. Συνεπώς θα λέγαμε ότι το συναίσθημα του έρωτα είναι το πρώτο που εμφανίζεται ανάμεσα σε ένα ζευγάρι και διαρκεί για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που μπορεί να προσδιοριστεί στα 1 με 2 χρόνια.  Ύστερα, και εφόσον αποδειχτεί ότι ο έρωτας μπορεί να κρατήσεις στις φθορές του χρόνου και στις δυσκολίες που εμφανίζονται, έρχεται η αγάπη.

    Ας ξεκινήσουμε από τον έρωτα. Πώς ερωτευόμαστε; Όπως προείπαμε όλα ξεκινούν από ένα βλέμμα. Πάντα ερωτευόμαστε ανθρώπους οι οποίοι μας αρέσουν εξωτερικά. Η εξωτερική όψη του κάθε ατόμου είναι αυτή άλλωστε που βλέπουμε αρχικά. Μπορεί να μην είναι ο μοναδικός λόγος (αφού απαραίτητη όπως είπαμε είναι και η ομιλία) αλλά σίγουρα είναι ο λόγος που μας οδηγεί να προσέξουμε τον άλλο. Μετά το βλέμμα έρχεται η ομιλία. Στο κομμάτι αυτό είναι που γεννάται ο έρωτας και επιβεβαιώνεται ή απορρίπτεται. Το ζευγάρι μιλάει για πράγματα που έχει κοινά, κάνει κομπλιμέντα ο ένας στον άλλο, γελάνε ή απλώς συζητάνε για ενδιαφέροντα θέματα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας και οι δύο μεριές αποφασίζουν αν το άτομο που έχουν απέναντι τους αξίζει για να προχωρήσουν σε κάτι περισσότερο από μια απλή φιλική κουβέντα. Φυσικά το συναίσθημα του έρωτα δεν είναι ένα συναίσθημα που δημιουργείται κατά παραγγελία. Γίνεται ασυνείδητα και στιγμιαία. Για αυτό πολλοί ταυτίζουν τον ενθουσιασμό που νιώθουμε στις πρώτες φάσεις μιας σχέσης με τον έρωτα.

    Γιατί όμως ερωτευόμαστε αρκετές φορές συγκεκριμένους τύπους ανθρώπων; Ακούμε αρκετά συχνά να αναρωτιούνται, φίλοι, συγγενείς ακόμη και εμείς οι ίδιοι,  γιατί ερωτευόμαστε τους λάθους ανθρώπους. Οι λόγοι που ερωτευόμαστε συγκεκριμένους ανθρώπους ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την προσωπικότητα τη δική μας, τα βιώματα που έχουμε στη ζωή μας, τις προσδοκίες που έχουμε από μια σχέση και από την προσωπικότητα του ατόμου που έχουμε απέναντι μας.

    Πώς γνωρίζουμε ότι έχουμε ερωτευθεί τον σωστό άνθρωπο; Η απάντηση είναι σχετικά εύκολη. Δεν υπάρχει σωστός άνθρωπος στον έρωτα. Ακριβώς επειδή είναι ένα συναίσθημα που κρατά για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στην αρχή κάθε σχέσης, είναι ένα συναίσθημα που εμφανίζεται σχεδόν για κάθε άνθρωπο με τον οποίο  θα συνάψουμε ερωτική σχέση. Ακόμη και αν στο τέλος πληγωθούμε δεν μπορούμε να πούμε ότι κάποτε δεν τον ερωτευτήκαμε.

     Ο έρωτας εμφανίζεται πάντοτε στην αρχή μια σχέσης; Όχι! Πολλές φορές ξεκινάμε σχέσεις, ειδικά την σημερινή εποχή, χωρίς να γνωρίζουμε το γιατί. Οι πιέσεις από την κοινωνία, από τους φίλους μας, οι λάθος εντυπώσεις που έχουμε για τις σχέσεις είναι λίγοι από τους λόγους για τους οποίους οι νέοι, κυρίως, συνάπτουν σχέσεις ερωτικές μεταξύ τους. Επίσης σημαντικό λόγο αποτελεί η περιέργεια για τη σεξουαλική επαφή που οδηγεί συχνά άγνωστους μεταξύ τους νέους να κάνουν σεξ ακόμη και αν ξέρουν ότι δεν πρόκειται να βρεθούν ποτέ ξανά.

    Τελειώνοντας με το κομμάτι του έρωτα θα αναφερθούμε στους διαφορετικούς τύπους έρωτα που εμφανίζονται ανάλογα με το είδος της σχέσης ων ζευγαριών. Ο πρώτος τύπος είναι ο έρως. Στον τύπο αυτό ο έρωτας βασίζεται κυρίως στο σεξουαλικό στοιχείο. Εμφανίζεται γρήγορα και εξατμίζεται πολύ γρήγορα. Ο δεύτερος τύπος είναι το παίγνιο. Βασικά του χαρακτηριστικά είναι ο ενθουσιασμός, η έκπληξη και η διασκέδαση. Ακριβώς επειδή δεν βασίζεται σε κάτι πιο ουσιώδες εξατμίζεται το ίδιο γρήγορα με τον πρώτο τύπο. Ο τρίτος τύπος είναι η μανία. Το ζευγάρι βάζει παρωπίδες και βλέπει μόνο ο ένας τον άλλο. Χαρακτηριστικά του το πάθος, η ένταση και η απαίτηση για αμοιβαίους τρόπους έκφρασης τους. Ο τελευταίος τύπος είναι η πραγματιστική. Χαρακτηριστικά του η ηρεμία της σχέσης, η πρακτικότητα και το συμφέρον. Πολλοί εντάσσουν και την αγάπη σαν ένα είδος έρωτα.

      Ας προχωρήσουμε λοιπόν μιλώντας για την αγάπη. Αφού περάσει η φάση του έρωτα και η σχέση που έχει δημιουργηθεί έχει κρατήσει στον χρόνο και τις δυσκολίες τότε έρχεται η αγάπη. Το συναίσθημα του έρωτα δεν χάνεται φυσικά ολωσδιόλου. Απλά κάποια χαρακτηριστικά του έρωτα, όπως είναι το πάθος, δίνουν τη θέση τους στη στοργή και την ηρεμία. Πλέον οι δύο σύντροφοι είναι σε μια φάση που γνωρίζουν ο ένας τον άλλο καλά. Τόσο τα θετικά του όσο και τα αρνητικά του στοιχεία. Η αγάπη είναι επίσης ένα συναίσθημα που δημιουργείται ασυνείδητα αλλά χρειάζεται δουλειά για να φτάσεις το σημείο της δημιουργίας και διατήρησης του. Επειδή ακριβώς εμπεριέχει και κάποια στοιχεία του έρωτα, όπως την σεξουαλική έλξη, μπορούμε να την ορίσουμε ως το πιο βαθύ ερωτικό και συναισθηματικό ενδιαφέρον που παρουσιάζεται μεταξύ των δύο συντρόφων.

    Φυσικά κάποιος μπορεί να ρωτήσει, γιατί λοιπόν αφού υπάρχει η αγάπη τα ζευγάρια φτάνουν πολλές φορές στο χωρισμό; Αυτό συμβαίνει γιατί σε αυτήν την περίπτωση το συναίσθημα του έρωτα έχει μετατραπεί ολοκληρωτικά στο συναίσθημα της αγάπης χωρίς να έχει διατηρήσει τα στοιχεία που ξεχωρίζουν ένα ανδρόγυνο από μια φιλία. Έχει χαθεί η σεξουαλική επιθυμία και το ενδιαφέρον μεταξύ των δύο συζύγων περιορίζεται σε κάτι τυπικό. Άρα ναι, μπορεί να υπάρχει αγάπη και να ενδιαφέρεται πραγματικά ο ένας από τον άλλο, ακόμη και μετά το χωρισμό, αλλά η σχέση τους έχει χάσει τα ιδιαίτερα εκείνα κομμάτια που τους έφεραν εξαρχής μαζί. Ακόμη και αν δεν υπάρχει χωρισμός συχνά το ζευγάρι μένει μαζί είτε γιατί έχει μεγαλώσει, είτε λόγω των παιδιών, είτε για την κοινωνία, είτε επειδή πιστεύει πως «έτσι είναι η ζωή και όλα έτσι καταλήγουν».

     Ανακεφαλαιώνοντας θα λέγαμε πως πράγματι ο έρωτας και η αγάπη αποτελούν την πιο γλυκιά ασθένεια και αυτό γιατί μπορεί να σε απογειώνει και να σου δίνει μια θετική τρέλα αλλά επίσης μπορεί να σε γειώσει απότομα και να σε ρίξει σε θλίψη και στεναχώρια. Το σίγουρο είναι ότι κάθε άνθρωπος έστω μια φορά στη ζωή του έχει ερωτευθεί και έχει αγαπήσει και αν όχι, ποτέ δεν είναι αργά. Είναι μια «ασθένεια» που εμφανίζεται σε κάθε ηλικία.